O dotáciách pre šk. zariadenia bude rokovať mimoriadne zastupiteľstvo PSK

03.03.2010 Prešov

Prešov 3. marca (TASR) – Návrhom všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií pre základné umelecké školy, jazykové školy a školské zariadenia v pôsobnosti cirkevných a súkromných zriaďovateľov sa ...
O spomínanom VZN, ktoré má určiť výšku v rámci originálnych kompetencií PSK, hlasovali poslanci na zasadnutí v utorok 2. marca. Nezískal však potrebnú trojpätinovú väčšinu, pretože členovia klubu KDH, SDKÚ-DS sa hlasovania zdržali. Neschválenie VZN podľa Chudíka neumožňuje vyplatiť dotácie pre cirkevné a súkromné školské zariadenia.
Úrad PSK pri zostavení VZN navrhol pre jednotlivé typy súkromných a cirkevných školských zariadení príspevok vo výške 88 percent zo sumy, ktorá je stanovená na žiaka podobného zariadenia v pôsobnosti samospráv. Poslanci KDH a SDKÚ-DS však chceli, aby všetky zariadenia dostali rovnakú sumu. Andrea Turčanová dokonca navrhla, aby sa návrh stiahol, pretože poslancom neboli včas doručené výsledky pripomienkového konania.
\"Ich včerajšie hlasovanie bolo tvrdo politické. Mám na to v podstate viacero dôvodov, keď to takto tvrdím. Prvý dôvod je ten, že pri včerajšej diskusii absolútne nezazneli návrhy na riešenie tohto problému z ich strany, \" povedal Chudík a podľa neho snahou týchto poslancov bolo celú vec zastaviť.
Predseda PSK konštatoval, že v rozpočte, ktorý schválilo predošlé zastupiteľstvo, sa počítalo so sumou 2,3 milióna eur a keby všetkým mali dať 100 percent, potrebovali by navýšiť túto kapitolu o 246.210 eur. Poslancom Chudík vyčíta, že nedali žiadny návrh, z ktorej kapitoly rozpočtu by tieto peniaze mali zobrať. V súvislosti s nedodaním výsledkov pripomienkového konania tri dni pred zasadnutím zastupiteľstva uviedol, že žiadne pripomienky neprišli.
Stanovisko poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS dnes na tlačovej besede prezentovali Pavol Tarcala (KDH) a Eduard Vokal (SDKÚ-DS). Zdôraznili, že ich klub považuje všetky deti za rovnocenné bez ohľadu na to, aké školské zariadenie navštevujú. Návrh v takom znení, ako bol predložený, považujú za diskriminačný voči žiakom navštevujúcim cirkevné a súkromné školské zariadenia. Poslanec Vokal uviedol, že je mnoho obcí, kde si jednoducho rodičia nemôžu vybrať, do akého zariadenia dajú dieťa a prečo by na to mali doplácať.
\"My sme pripravení kedykoľvek rokovať a podporiť taký model, ktorý bude spravodlivý voči všetkým žiakom a všetkým zriaďovateľom, \" dodal Tarcala.
Poslanci upozorňovali aj na skutočnosť, že návrh na prijatie tohto dokumentu mal predseda PSK predložiť už v minulom roku, podobne ako to urobila väčšina miest a obcí. Jeho zaradenie až na marcové zastupiteľstvo považujú zo strany PSK za nezodpovedné. Možnosť schváliť toto VZN bola podľa nich minimálne na dvoch predošlých zastupiteľstvách. Tam sa mohlo rokovať aj o zmene rozpočtu a tak by sa zabezpečil presun finančných prostriedkov do tejto kapitoly.
 

Vyberte región